Onze inspiratiebronnen

O Sensei Morihei Ueshiba

Morihei Ueshiba (Japans: 植芝 盛平, Ueshiba Morihei ; Tanabe, 14 december 1883 – 26 april 1969) is de grondlegger van het Aikido. Veelal wordt Morihei Ueshiba Ōsensei (翁先生) genoemd, wat Japans is voor grote leraar. Zijn zoon Kisshomaru Ueshiba werd de tweede doshu, de officiële erfgenaam en onderhouder van Aikido, tot zijn dood op 4 januari 1999. De huidige doshu van Aikido is Kisshomaru Ueshiba's zoon Moriteru Ueshiba. Er bestaan veel anekdotes over Morihei Ueshiba, waarvan een aantal met ooggetuigen. Zo zou een groep studenten met zwaarden hem eens dicht hebben omsingeld, waarbij hij (ongewapend) kon ontsnappen, terwijl veel van de studenten later aangaven, dat ze niet eens hadden waargenomen dat Ōsensei hun voorbijging. Ook op hogere leeftijd zou hij in staat zijn geweest zich op een schijnbaar wonderbaarlijke wijze tegen meerdere aanvallers tegelijk te weren. Hij was onderscheiden met de Orde van de Heilige Schatten van Japan.

Rinjiro Shirata Sensei

Rinjiro Shirata (°29/3/1912 +29/5/1993) is algemeen erkend als één van O Sensei’s beste leerlingen. Hij was een afstammeling van een oude samoerai familie, startte in de lagere school met kendo, en ging later verder met judo. In 1933 begon hij aikido te trainen in de Kobukan dojo bij O sensei Morihei Ueshiba. Al in de eerste les vroeg O Sensei hem, een tenger meisje te vloeren. De veel sterkere Shirata werd keer op keer neergelegd met een pijnlijke worp, die hij later leerde kennen als shihonage. Omdat Japan zich opmaakte voor een oorlog, werd er in die tijd hard en realistisch getraind, en bovendien werden alle technieken aan de hand van het zwaard verklaard. In 1937 werd Shirata ingelijfd in het leger. Na de oorlog was hij krijgsgevangen tot 1946. Nadien weigerde hij te praten over zijn ervaringen. Hij vertelde : “in de oorlog werd ons verteld dat bushido je leert hoe je moet sterven, ik heb geleerd dat echte budo je leert hoe je moet leven”. Na de oorlog ging Shirata verder met zijn aikidostudie bij O Sensei. Hij keerde terug naar zijn geboortegrond waar hij werkte en aikido onderwees. Hij was voorzitter van de All Japan Aikido Association en lid van de Internationale Aikido Federatie. Bij zijn dood werd hem postuum de graad van 10e dan toegekend. Omdat Shirata Sensei één van de weinigen was die zowel voor, als na de oorlog bij O Sensei getraind heeft, is zijn aikido veel breder dan het moderne aikido. Het valt op dat de technieken dikwijls als diamant (statisch, stevig en sterk), wilg (meegevend, beweging zoeken), water (vloeiend en altijd bewegend) of kokyu (ademkracht) worden uitgelegd, wat overeenstemt met de verschillende stadia die O Sensei in zijn budoleven doorgemaakt heeft. Dit is dan ook de manier waarop Shirata Sensei het klassieke aikido onderwees, onder meer aan Stevens Sensei, die deze zienswijze dan weer naar ons gebracht heeft.

John Stevens Sensei (Links)

John Stevens werd in 1947 in Chicago geboren en groeide op in Evanston, Illinois. Hij studeerde Oosterse filosofie aan de universiteit en vertrok in 1973 naar Sendai in Japan, voor de verdere studie van het Boedhisme. Hij vond echter dat hij een gevechtskunst moest beoefenen, als tegengewicht voor de lange sessies van zittende meditatie en literatuurstudie. Kort na zijn aankomst in Japan begon hij dan ook met de studie van aikido aan de Sendai budokan, in eerste instantie onder Hanzawa Yoshimi sensei. De Sendai budokan was kort voor de aankomst van Stevens sensei geopend en hij was de eerste nieuwe aikido student. De overige studenten waren allemaal 3de of 4de dan en hadden allemaal nog met O Sensei getraind! Door zijn lange verbijf in Japan, heeft Stevens sensei later de kans gehad te trainen met vrijwel elke bekende Japanse leraar. Hij benadrukt echter dat Shirata sensei zijn enige echte leraar was. De eerste keer dat hij Shirata sensei zag, deed deze allerlei shiho-nages die niemand, Stevens sensei inclusief, kon volgen. (Hij voegt er aan toe dat het de volgende twintig jaar niet veel anders was!) Naast aikido heeft Stevens sensei oa. de zwaardstijlen Muto ryu en Jikishin-kage ryu bestudeerd en behaalde hij een sandan in Shorinji kempo. Stevens sensei werd uiteindelijk professor in Boedhistische studies aan de universiteit van Sendai. Dat stelde hem in staat het aikido van Shirata sensei wereldwijd te gaan onderrichten. Het klassieke aikido dat wij bij Sangen Zelem beoefenen, is dan ook door Stevens sensei naar Europa gebracht. Omdat Shirata sensei zelf zijn leermeester was, leerde hij wapen- en lichaamstechnieken die buiten Japan nog nooit vertoond waren. John Stevens sensei bouwde een wereldwijde reputatie op, niet alleen als aikidoleraar maar ook als schrijver van vele boeken over aikido, filosofie, calligrafie, budomeesters, ...